Саопштење/ГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ РАДА ВИКИМЕДИЈИНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Извор: Викимедијина заједница Републике Српске

За Викимедијину заједницу Републике Српске 2017. година је била изузетно успјешна. Поред бројних изазова, који су захваљујући доброј организацији и доприносу чланова успјешно превазиђени, заједница је учинила велики помак у свим сегментима свог функционисања.

Током 2017. године Викимедијина заједница Републике Српске се трудила да имплементира глобалне Викимедијине стандарде, али исто тако да у своје активности унесе иновативност и нове трендове. За веома кратак период постигнут је успјех у погледу изградње правне инфраструктуре и пласирања разнолике палете пројеката.

Поред успjеха на интерном пољу, велики помак направљен је и у погледу финансирања пројеката. Заједница је, по први пут, аплицирала код АПГ фонда и добила одобрење за свој први годишњи АПГ грант.

Значајан напредак остварен је и у пројектно-програмском дијелу. Поред традиционалних фото-пројеката и едукативних активности, по први пут започети су програми стажирања – Вики стажиста и ГЛАМ сарадње. Такође, настављена је успјешна реализација такмичења на Википедији и сарадња у овиру ЦЕЕ региона.

На крају, важно је нагласити да је рад заједнице могућ само захваљујући подршци њених чланова и финансијера који доприносе рализацији и успјесима пројеката. Хвала свима који су били, на овај или онај начин, уз Викимедијину заједницу Републике Српске током 2017. године.