Саопштење/Вики амбасадор: Музеј Старе Херцеговине у Фочи добија QR-педија кодове

Извор: Викимедијина заједница Републике Српске

У организацији Викимедијине заједнице Републике Српске, 17. и 18. јануара, са почетком од 11 часова, у Музеју Старе Херцеговине у Фочи, биће одржане дводневне активност - уређивачке радионице Вики амбасадор у Републици Српској.

Ове радионице представљају пројектну активности Викимедијине заједнице РС, која се спроводи у оквиру пројекта Вики амбасадор у РС, а уједно су и дио Викимедијиног ГЛАМ програма у РС.

Овновни циљеви радионице су обука запослених Музеја Старе Херцеговине за рад на Викимедијиним пројектима: Википедији, Викимедијиној остави и Куерпедији, повећање броја чланака везаних за Стару Херцеговина на Википедији на српском и на енглеском језику, као и креирање и постављање QR кодова на сталну поставку Музеја Старе Херцеговине.

У оквиру Викимедијиног ГЛАМ програма широм свијета, кроз различите пројектне моделе, остварена је сарадња са неким од најпознатијих културних институција, као што су: Дјечији музеј у Индијанаполису, Музеј уметности у Делаверу, Британски музеј, Музеј Пабла Пикаса, Израелски музеј, Бруклински музеј, Дворац Версај и многи други.

ГЛАМ пројекти Викимедије

Вики ГЛАМ програм Викимедијине заједнице Републике Српске представља подршку културним институцијама, галеријама, библиотекама, архивима и музејима кроз различите пројекте и пројектне моделе. Сама ријеч је акроним настао од енглеских ријечи: Galleries, Libraries, Archives и Museums. Поред наведених институција обухваћене су и остале институције, као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери и слично.

QR Кодови

QR кодови су настали у Јапану 1996. године. Тада су доживјели експанзију у источним земљама и у Сјеверној Америци. Њихова присустност у Европи је све већа, нарочито услијед наглог развоја технологије и експанзије смарт телефона. QR кодови су заправо бар кодови, чијим се скенирањем добија одређени садржај. Присутни су у свим областима. Скенирањем обичног QR кода, добија се искључиво садржај који се налази на једном сајту, без могућности навигације. Код QR-педија кодова добијају се 303 језичкe варијантe једног садржаја. QR-педија кодови су нашли велику примјену у ГЛАМ институцијама, због својих особености - мали су, примјењиви, згодни за коришћење и пружање додатних информација. Викимедијине QR кодове су имплементирали и у своје поставке уврстили и неки од најпознатијих свјетских музеја.