Саопштење/Википедија прославља 18 година постојања

Извор: Викимедијина заједница Републике Српске

Википедија - највећа слободна онлајн енциклопедија данас прославља 18 година постојања.

Википедија (енгл. Wikipedia) је енциклопедијски је пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци широм свијета уз помоћ викисофтвера. Пројекат је покренут 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији - енциклопедији коју су писали експерти из релевантних области. Википедија тренутно има више од 49,3 милиона чланака на 303 пројекта, од чега је више од 5,7 милиона на верзији писаној енглеским језиком те преко 614.000 чланака на српском језику.

Модерна идеја штампане енциклопедије се први пут појављује мало прије Дени Дидроа и енциклопедија осамнаестог вијека. Замисао да се при формирању енциклопедије користи аутоматизована машинерија се може пратити до Херберта Џорџа Велса и његове књиге World Brain (1937) и Ваневара Буша и његовог чланка As we may think (1945), у којем он износи визију Мемекса (Memex) заснованог на микрофилму. Идеја за покретање енциклопедије која није само штампана је до појаве Интернета била сматрана фантазијом. Међутим, тренутно постоје многе енциклопедије на мрежи, а Википедија је тренутно највећа од њих.

Википедија је настала као допунски пројекат за Нупедију, слободну мрежну енциклопедију на енглеском језику, коју су писали експерти. Нупедија је основана 9. марта 2000. као власништво Бомиса, интернет портала за претрагу и оглашавање. Главни људи Нупедије су били Џими Вејлс, главни уредник Бомиса, и Лари Сангер, главни уредник Нупедије и касније Википедије. Садржај Нупедије је у почетку био лиценциран под Нупедијином лиценцом за слободни садржај, али је прешла на ГНУ лиценцу за слободну документацију прије оснивања Википедије на наговор Ричарда Сталмана.

Историја Википедија почела је 2. јануара 2001. у Сан Дијегу у Калифорнији, у разговору између Ларија Сангера и програмера Бена Ковица. Ковиц је током вечере објаснио Сангеру идеју викија, који је одмах схватио да би вики формат одлично пристајао енциклопедији. Сангер је потом наговорио шефа Нупедије да направи Вики од Нупедије и прва верзија је била постављена уживо 10. јануара. Међутим, многи корисници Нупедије нису хтели да Нупедија буде Вики, па је тако 15. јануара на својој сопственој страници www.wikipedia.org настала „Википедија”. Већ 12. фебруара 2001. Википедија је имала 1.000 чланака, а 7. септембра 2001. 10.000 чланака. Од тада, популарност Википедије је константно расла. Она се сада налази међу 5 најпосећенијих сајтова на свијету. Тренутно је доступна на 303 језичка издања, а број доступних чланака премашује 49,3 милиона.

Данас се широм свијета обиљежава Википедијин дан у организацији Викимедијиних непрофитних огранака и корисничких група.

Прослава Википедијиног рођендана је организована и у Републици Српској од стране Викимедијине заједнице Републике Српске. Уз пригодан програм и дружење са представницима образовних и ГЛАМ институција, Википедијин дан ће бити обиљежен у ресторану „Ал Парко” (Al Parco) у Источном Сарајеву.