Саопштење/Велико фото-такмичење "Трагом душе 2016" и ове године у Републици Српској!

Извор: Викимедијина заједница Републике Српске
Лого такмичења

У Републици Српској ће овог љета по други пут бити организовано велико фото-такмичење под називом „Трагом душе 2016“, тематски одређено и усмјерено ка прикупљању фотографија природних и културних добара Републике Српске.

У периоду од 1. јула до 31. августа учесници могу послати своје фотографије и надметати се за вриједне награде. Жири састављен од стручњака из релевантних области изабраће 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије (природна добра и непокретна културна добра) које ће бити представљене јавности на специјалној изложби.

Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске. Такође, такмичење ће унаприједити доступност ризнице културног и историјског насљеђа земље на Интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне Creative Commons лиценце, чиме ће се фотографије добара Републикe Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања.

Двадесет најбољих фотографија такмичења Трагом душе 2015. године

Такмичење „Трагом душе“ је први пут у Републици Српској организовано прошле године. Том приликом је прикупљено око 2000 фотографија. Фотографије преко 140 природних и културно-историјских добара Републике Српске су употпуниле чланке на Википедији на српском, као и на енглеском језику, и омогућиле широј јавности да подробније упознају Републику Српску кроз презентацију њеног насљеђа на Интернету.

У оквиру пројектних активности, и ове године ће бити организована уређивачка такмичења у писању чланака на Википедији на српском језику. Учесници ће креирати чланке о природном и културном насљеђу Републике Српске. Настали садржаји ће бити употпуњени пристиглим фотографијама и у складној цјелини бити представљени и доступни јавности на једном од највећих сајтова и извора слободног знања данашњице - Википедији.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске, a под покровитељством Викимедијине фондације (Wikimedia Foundation). Пројекат је подржан од стране Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. Локални партнери у пројектним активностима су: Туристичка организација Републике Српске, Фото кино клуб Требиње, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Вишеграда, Туристичка организација Вишеграда, Установа за културу „Перо Косорић“ из Сокоца.

Детаљније информације о самом пројекту и о начину учествовања доступне су на сајту:

О самом успjеху оваквих такмичења говоре резултати пројеката „Вики воли споменике“ и „Вики воли Земљу“ у оквиру којих је прикупљено преко 2 милиона фотографија природних и културних добара и постављенa три Гинисова рекорда. Такмичење „Трагом душе“ је настало по угледу на ова два међународна такмичења.