Саопштење/ВИКИПЕДИЈО, СРЕЋАН ТИ 17. РОЂЕНДАН!

Извор: Викимедијина заједница Републике Српске

На данашњи дан, 15. јануара 2001. године, основана је Википедија, највећа свјетска онлајн енциклопедија. Википедијин дан, обиљежиће се у више од 90 градова широм свијета, а једна од централних активности организоваће се и у Источном Сарајеву.


Овај град, биће једини из региона у ком ће Викимедијина Заједница Републике Српске оранизовати рођендански коктел.

Данас, након 17 година, Википедија је синоним за онлајн енциклопедију, а статистике говоре да је најпосјећенији сајт на свијету у категорији образовних веб сајтова, док је у глобаном домену у топ шест. Измуђу 80 и 100 хиљада уредника свакодневно уноси више стотина нових чланака и на десетине хиљада измјена. Тренутно Википедија има 40 милиона чланака на 299 језика, док сваког мјесеца биљежи више од пола милијарде прегледа.

Отворену и вишејезичну енциклопедију, основао је Џими Вејлс, у жељи да убрза њену претходницу – Нупедију, чији су оквири и технологија били спори у остваривању мисије да цјелокупно људско знање буде доступно свима.

Садржај под слободном лиценцом, неутралност и слободно уређивање су је уврстиле у најпопуарнију алатку за стицање и дијељење знања.