Саопштење/ПОЧЕЛО ВЕЛИКО фОТО-ТАКМИЧЕЊЕ „ТРАГОМ ДУШЕ 2018“ ОД 1. АВГУСТА ДО 30. СЕПТЕМБРА 2018. ГОДИНЕ

Извор: Викимедијина заједница Републике Српске

Прикупљање фотографија природних и непокретних културно-историјских добара Републике Српске

Данас је званично отворен фото­-конкурс под називом Трагом душе 2018, који се по четврти пут организује у Републици Српској и представља једно од највећих фото-­такмичења икада организованих на овим просторима.

Трагом душе 2018 је фотографско такмичење, тематски усмјерено ка прикупљању фотографија природних и непокретних културних добара Републике Српске. Током августа и септембра учесници ће имати прилику да пошаљу своје фотографије и надмећу се за вриједне награде. Укупан наградни фонд износи 2.400,00 KM. Жири састављен од стручњака из релевантних области изабраће 20 најбољих ауторских фотографија у двије категорије (природна добра и непокретна културна добра) које ће бити представљене јавности на специјалној изложби у Требињу. Првих шест фотографија (по три из обе категорије) ће бити награђено новчаном наградом.

Циљ конкурса је подстицање учесника да својим фотографијама допринесу популаризацији културних и природних добара Републике Српске и унапређењу доступности ризнице културног и историјског насљеђа земље на интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне Creative Commons лиценце, чиме ће се фотографије добара Републикe Српске придружити концепту отвореног и слободног знања и образовања. Поред фото-конкурса, пројектом је предвиђен низ пратећих активности - фото-тура и уређивачких радионица, које ће бити реализоване за вријеме трајања конкурса на територијама општина Требиње, Гацко и Нови Град.

Прикупљене фотографије ће се наћи на Викимедијиној остави одакле ће бити слободне за преузимање и коришћење. Такође, пристигле фотографије ће употпунити остале Викимедијине пројекте - посебно Википедију која је у овом моменту доступна на 301 језичком издању.

Пројекат се реализује у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске, a под покровитељством Викимедијине фондације (Wikimedia Foundation). Пројекат је подржан од стране Републичког завода за заштиту културно­-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Локални партнери у пројектним активностима су: Туристичка организација Републике Српске, Туристичка организација града Требиња, Туристичка организација општине Гацко, Туристичка организација општине Нови Град, Фото кино клуб Требиње, Културни центар Требиње, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Вишеграда.

Детаљније информације о самом пројекту и о начину учествовања доступне су на:

td.wikimedia.rs.ba.

Такмичење Трагом душе је настало по угледу на два међународна такмичења - Вики воли Земљу и Вики воли споменике у оквиру којих је до сада прикупљено преко 2 милиона фотографија природних и културних споменика.