Саопштење/Википедија слави рођендан у Републици Српској!

Извор: Викимедијина заједница Републике Српске
11th birthday of Serbian Wikipedia 004.JPG
Највећа свјетска енциклопедија Википедија обиљежава 15. година постојања. Поводом тога, у више од 90 градова широм свијета обиљежиће се Википедијин дан, а једна од централних активности организоваће се у Источном Сарајеву. Источно Сарајево биће домаћин и Wikimedia Start Republika Srpska 2016 конференције.

Отворену и вишејезичну енциклопедију, основао је 15. јануара 2001. године Џими Велс, у жељи да убрза њену претходницу – Нупедију, чији су оквири и технологија били спори у остваривању мисије да цјелокупно људско знање буде доступно свима. 15 година касније, Википедија је постала синоним за онлајн енциклопедију и један од најпосјећенијих сајтова. Статистике говоре да је управо Википедија најпосјећенији сајт на свијету у категорији образовних веб сајтова, док је у глобалном домену у топ 6. Између 80 и 100 хиљада уредника свакодневно уноси више стотина нових чланака и на десетине хиљада измјена. Тренутно Википедија има 37 милиона чланака на 291 језику, док сваког мјесеца биљежи више од пола милијарде прегледа.

У част покретања Википедијиног сајта, сваког 15. јануара широм свијета обиљежава се Википедијин дан. Припреме за прославу 15. рођендана увелико се доводе крају како би 15. јануара 2016. у више од 90 градова широм свијета Википедија прославила свој рођендан. Источно Сарајево биће једини град – домаћин из региона у ком ће Викимедијина заједница организовати рођендански коктел. У оквиру прославе, дан касније, 16. јануара, организоваће се и Викимедијина конференција под називом Wikimedia Start Republika Srpska 2016 на којој ће говорити уредници и корисници Википедије на српском језику, представници Викимедијине Задужбине, као и представници Викимедијине заједнице из Републике Српске. Поред основног упознавања са Википедијом и осталим Викимедијиним пројектима, теме конференције између осталих биће сарадња са образовним и ГЛАМ институцијама, развој слободног садржаја у Републици Српској и ауторска права кроз употребу Кријејтив комонс лиценци.

Више о Википедијином дану и Wikimedia Start Republika Srpska 2016 конференцији на http://wikimedia.rs.ba/index.php/Wikimedia_Start_Republika_Srpska_2016


Задужбина Викимедија је међународна непрофитна организација која координира многобројним пројектима од којих је најпознатији Википедија. Широм света основани су националних огранака са којима дели исте циљеве и одржава Википедију и друге вишејезичке вики пројекте: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник, Викицитат, Викиверзитет, Викимедијину оставу и др.