Саопштење/Википедија обиљежава 16 година постојања

Извор: Викимедијина заједница Републике Српске
Грешка при стварању минијатуре: Недостаје датотека

Највећа свјетска енциклопедија Википедија данас обиљежава 16 година постојања. Поводом тога, широм свијета се организује прослава Википедијиног дана.

Прослава Википедијиног рођендана ће симболично бити обиљежена и у Републици Српској, у организацији Викимедијине Заједнице Републике Српске. У вези са наведеним у току дана ће, поред онлајн састанака, у већини градова у Републици Српској бити организоване фото-активности у циљу креирања јединствене зимске разгледнице Републике Српске.

Џими Вејлс, оснивач Википедије; Аутор: Thomas Entzeroth; Извор: Wikimedia Commons; Лиценца: CC-BY-SA-3.0.

Отворену и вишејезичну енциклопедију, основао је 15. јануара 2001. године Џими Вејлс, у жељи да убрза њену претходницу – Нупедију, чији су оквири и технологија били спори у остваривању мисије да цјелокупно људско знање буде доступно свима. Шеснаест година касније, Википедија је постала синоним за онлајн енциклопедију и један од најпосјећенијих сајтова.

Статистике говоре да је управо Википедија најпосјећенији сајт на свијету у категорији образовних веб сајтова, док је у глобалном домену у топ 6. Између 80 и 100 хиљада уредника свакодневно уноси више стотина нових чланака и на десетине хиљада измјена. Тренутно Википедија има 40 милиона чланака на 295 језику, док сваког мјесеца биљежи више од пола милијарде прегледа.

Садржај под слободном лиценцом, неутралност и слободно уређивање су је уврстиле у најпопуарнију алатку за стицање и дијељење знања.